اگه تاحالا وارد دنیای برنامهنویسی فرانتاند شده باشی، احتمالاً اسم فریمورکهای معروفی مثل React، Angular و Vue.js به گوشت خورده. اما سوالی که برای خیلیا پیش میاد اینه که کدوم یکی از این فریمورکها بهتره؟ یا اصلاً چه فرقی با هم دارن؟ اگه این سوالات ذهنت رو مشغول کرده، بدون که تنها نیستی.
ما اینجا قراره بدون پیچیدگی و خیلی راحت، این سه فریمورک رو بررسی کنیم تا بتونی بهتر تصمیم بگیری که کدوم یکی برای پروژههات مناسبه. آمادهای که با هم یه نگاه دقیقتر به این ابزارها بندازیم و ببینیم چطور میتونن بهت کمک کنن؟ پس بریم سراغش.
اهمیت انتخاب فریم ورک مناسب
انتخاب فریم ورک توی برنامه نویسی ؛ مثل انتخاب ابزار کاره. یعنی اگه شما ابزار خوب و مناسب کارت رو برداری ؛ میتونی بدون مشکل و با سرعت بالا پیش بری و در نهایت به نتیجه ای که دوست داری برسی. اما ازون طرف اگه ابزار درست رو برنداری نه تنها به نتیجه ای که مدنظرته نمیرسی ؛ بلکه کارت اصلا پیش نمیره !
انتخاب فریمورک شاید یکم سخت بنظر برسه و آدمو گیج کنه ؛ ولی ما اینجاییم تا همه مزایا و ویژگی های این سه فریمورک قدرتمند رو بررسی کنیم و در نهایت شما بتونید مناسب ترین ابزار رو برای کارتون انتخاب کنید.
غول فریم ورک های فرانتاند : React
همین اول کاری رفتیم سراغ معروف ترینشون که بدونید با کی سر و کار دارید و چرا این روزا انقدر اسم این فریمورک رو میشنوید.
تاریخچه React
ریکت در ابتدا توسط جردن راک یکی از مهندسین ارشد فیسبوک ایجاد شد. ابتدا توی سال ۲۰۱۱ در فیسبوک ازش استفاده شد و بعد از اون توی اینستاگرام. به طور کلی میتونیم بگیم که مهم ترین اهداف ریکت سرعت و مقیاس پذیری اونه. اگر شما جزو توسعه دهندگان ریکت هستید از vs code استفاده میکنید پیشنهادمون اینه که یه سر به این مقاله بزنید و پنج تا از بهترین افزونه های این فریمورک در وی اس کد همراه با لینک دانلود و آموزش نصبشون مطالعه کنید و بهره ببرید.
مزایا React
- سرعت و کارایی بالا : ریکت بخاطر استفاده از Vitural DOM یا همون دام مجازی ؛ میاد و تغییرات رو اول روی همین دام مجازی اعمال میکنه و بعد مواردی که توی دام اصلی نیاز به تغییر دارن رو تغییر میده و این امر باعث میشه که برنامه ها بهینه تر و سریع تر اجرا بشن.
- کامپوننت محوری : ریکت معماری کامپوننت محور داره. یعنی رابط کاربری شما رو به بخش های کوچک تر تقسیم میکنه و این یعنی شما میتونید از اون کد ها و بخش ها دوباره استفاده کنید و بهتر مدیریتشون کنید و در نهایت یه برنامه با تکرار کد کم و مرتب بنویسید.
- پشتیبانی قوی و جامعه کاربری بزرگ : یکی مهم ترین دلایلی که باعث میشه ریکت نسبت به دو رقیب خود سر تر باشه جامعهایه که پشتشه. ریکت توسط شرکت متا پشتیبانی میشه و این یعنی یه جامعه خیلی بزرگ پشت این فریمورک خوابیده و این امر باعث میشه که این فریمورک بروزرسانی های گسترده و زیاد و مستندات قدرتمندی داشته باشه.
- اکوسیستم غنی : ریکت یه اکوسیستم خیلی قوی و غنی داره که این یعنی پر از کتابخونه های مختلف و کار راه بندازه و شما میتونید با استفاده از اونا روند توسعهتون رو سریع تر کنید و در کنار اون یه برنامه بهینه و با کیفیت توسعه بدید.
تو چه پروژه هایی میشه از React استفاده کرد ؟
در واقع شما توی همه پروژه هاتون میتونید از ریکت استفاده کنید اما مهم ترین قابلیت های ریکت که باعث میشه شما توی پروژه هاتون برید سراغش ؛ سایت هایی هستن که نیاز هایی دارن که ریکت اونارو برطرف میکنه. برای مثال مهم ترین نیازی که ریکت اونو برطرف میکنه تک صفحه ای بودن سایت هاست. شما با ریکت میتونید وبسایت های تک صفحهای (SPA) با سرعت بالا و بدون رفرش شدن صفحه توسعه بدید.
یا بخاطر کامپوننت محور بودنش میتونید توی پروژه های بزرگ ازش استفاده کنید و چون بخش های زیادی رو قراره توسعه بدید این قابلیت بهتون کمک میکنه که هم کمتر کد هارو تکرار بکنید و هم بخاطر کوچک تر شدن کد ها مدیریت بهتری روشون داشته باشید و گیج نشید !
یه مورد دیگه که ریکت به کارتون میاد اپ ها یا سایت هایی هستن که نیاز به بروزرسانی و تعاملات زیاد دارن. در واقع ریکت بخاطر اینکه از دام مجازی استفاده میکنه میتونه گزینه بهینه ای واسه سایت هایی باشه که نیاز به بروزرسانی های زیادی دارن ؛ چون اصل برنامه رو بهم نمیریزه.
قهرمان زیبایی و سادگی : Vue JS
ویو جی اس در واقع ریکتی هست که پشتیبانی و جامعه بزرگی پشتش نبوده و بخاطر همین موضوع این فریمورک کارآمد با پرفرمنس بالا به اندازه ریکت دیده نشده. ولی اگه تاحالا باهاش کار نکردی قراره ازین بابت پشیمون بشی.
تاریخچه Vue JS
در اواخر سال ۲۰۱۳، ایوان یو، یکی از کارمندان سابق گوگل، تصمیم گرفت نسخهای سبکتر و سادهتر از فریمورکهای موجود، مخصوصاً Angular، رو توسعه بده. هدف او ایجاد ابزاری بود که همچنان انعطافپذیری انگولار رو داشته باشه، اما با پیچیدگی و سنگینی کمتر. این تلاش منجر به ایجاد Vue.js شد. به دلیل سادگی و عملکرد بالای Vue.js، این فریمورک به سرعت محبوبیت زیادی کسب کرد و پیشرفت قابل توجهی داشت.
مزایا Vue JS
- سادگی و پایداری : ویو جی اس بخاطر مستندات زیادی که داره یادگیریش خیلی آسونه ؛ به طوری که حتی برنامه نویسای تازه کار هم میتونن به راحتی اونو یاد بگیرن.
- کامپوننت محور بودن و پشتیبانی از دام مجازی : همونطور که گفتیم ویو جی اس در واقع نسخه بدون جامعه خیلی قوی ریکته. میشه گفت تقریبا از تمامی قابلیت هایی که ریکت داره پشتیبانی میکنه و از بهترین و پرطرفدار ترین آنها میشه به کامپوننت محور بودن و استفاده از تکنیک دام مجازی اشاره کرد.
- پشتیبانی از همه مرورگر ها : ویو جی اس به راحتی از تمامی مرورگر ها و نسخه های مختلفشون پشتیبانی میکنه و این به این معناست که شما به سادگی میتونید برنامه هاتون رو با استفاده از ویو جی اس روی مرورگر های مختلف توسعه بدید.
تو چه پروژه هایی میشه از Vue JS استفاده کرد ؟
به طور کلی شما تو سایت های سطح پایین و متوسط مثل وبسایت های شرکتی یا پرتفولیو میتونید ازین تکنولوژی استفاده کنید. چرا که سادگی و سرعت بالای این فریمورک میتونه به شما توی روند توسعه همچین وبسایت هایی خیلی کمک کنه و عملکرد خیلی خوبش مثل کامپوننت محور بودن یا قابلیت تک صفحه ای کردن سایت ها اونو چند پله توی توسعه وبسایت های ساده و متوسط جلو میندازه.
همه چیز تموم : Angular js
یه ابزار قدرتمند و همه جانبهست که تقریبا همه کاری از دستش برمیاد و میتونه فرانت اند رو قورت بده. حالا چرا میگیم این انگولار جی اس انقد جامع و خفنه ؟ چون مدیریت داده داره، تزریق وابستگی داره، قالبسازی دوطرفه (two-way data binding) و خیلی چیزای دیگه رو هم داره که این فریمورک رو قدرتمند و متمایز میکنه.
تاریخچه Angular
این فریمورک قدرتمند در سال ۲۰۱۶ توسط شرکت گوگل معرفی شد که تو همون دورانم خیلی سرو صدا بپا کرد. یکی از دلایل معروفیتش این بود که این فریمورک برپایه تایپ اسکریپت توسعه داده شده بود.
مزایا Angular
- قالب سازی دو طرفه داده ها : انگولار جی اس به صورت خودکار هر تغییری که روی مدل داده ها داده میشه رو روی رابط کاربری هم اعمال میکنه و بالعکس هر تغییری که روی رابط کاربری داده میشه رو هم روی مدل داده ها اعمال میکنه و این همون قالب سازی دو طرفس که این فریمورک رو متمایز میکنه.
- معماری MVC : این فریمورک در واقع از معماری Model-View-Controller (MVC) برای سازماندهی بهتر کد ها استفاده میکنه که این کار موجب راحتی تو برنامه نویسی میشه. اگه نمیدونی که MVC چیه یه سر به این مقاله بزن.
- تزریق وابستگی ها : تو انگولار جی اس میتونی به راحتی وابستگیها رو مدیریت کنی. یعنی میتونی از ابزارها و خدمات مختلف استفاده کنی بدون اینکه نگران این باشی که چطور باید همه چیز رو به هم وصل کنی.
- دایرکتور ها : با دایرکتیوها میتونی تگهای HTML رو گسترش بدی و بهشون قابلیتهای جدید اضافه کنی. اینجوری میتونی بخشهای مختلف سایت رو به صورت کاملاً اختصاصی بسازی.
تو چه پروژه هایی میشه از Angular استفاده کرد ؟
یکی از مواردی که مشخص بود داخل این فریمورک هست قابلیت توسعه سایت های تک صفحهایه که ما توی مزایا ذکرش نکردیم. بله شما میتونید با انگولار جی اس وبسایت های تک صفحهای بزرگ مقیاس و قدرتمند هم بسازید. همچنین شما میتونید توی پروژه های توسعه داشبورد یا پنل های مدیریتی وبسایت ها با انگولار جی اس غوغا کنید ! و خب وقتی شما به راحتی میتونید با استفاده ازین فریمورک همچین پورتال هایی رو هم توسعه بدید یعنی تقریبا توی همه پروژه هاتون میتونید روی این انگولار جی اس داستان ما حساب باز کنید.
نتیجه گیری
در آخر باید بگیم که هیچ جواب مشخصی منطقیای وجود نداره که کدوم یکی از این فریمورک ها ازون دوتا بهتره. شما باید با توجه به نیاز های پروژه و خواسته هاتون یکی ازینارو انتخاب کنید و روند یادگیریشو طی کنید تا درنهایت بتونید توی اون فریمورک موفق بشید و به نتیجه دلخواهتون برسید. اما اگه ما بخوایم یه راهنمایی کوچیکی بکنیم ؛ ریکت بخاطر اینکه تبلیغات و جامعه عظیمی پشتشته بازارکار بهتری نسبت به اون دوتا داره و توی حوزه برنامه نویسی بازارکار خوب داشتن در کنار بحث علاقه یه پارامتر خیلی خیلی مهم به حساب میاد. به طوری که اگه سایت های فریلسنری رو یه نگاهی بندازید میبنید که درصد پروژه هایی که واسه ریکت وجود داره خیلی بیشتر و ویو جی اس و انگولار جی اسه. ولی در نهایت اونی که انتخاب اصلی و نهایی رو باید بکنه خود شما هستید پس امیدوارم این مقاله براتون مفید بوده باشه.